Diş taşı aynı zamanda tartar olarak da adlandırılan diş eti hastalıklarının oluşmasında en önemli faktörlerden biridir. Diş taşı bakteri barındırmaktadır. Diş taşı oluşumu, dental plak adı verilen yumuşak eklentilerin zaman içerisinde sertleşmesi ile gerçekleşir.
Diş taşı oluşumunu engellemek için, dişler günde en az iki kez sabah aç karnına ve akşam yatmadan önce yumuşak bir diş fırçası ile fırçalanmalı ardından diş ipi ile temizlik sağlanmalıdır. Gün içerisinde tüketilen sigara, kahve, çay ve alkol kullanımı diş taşı oluşumu ortaya çıkarır. Yine gün içerisinde tüketilen fast food tarzı yiyecekler, çikolata ya da abur cuburlar da diş taşı oluşumunu tetiklemektedir. Glüten, vücudun ihtiyacından fazla tüketilen karbonhidrat ve zararları fazlaca olan şeker de diş taşı oluşumuna neden olur.
Teknolojinin ilerlemesi ile birlikte evde kullanılacak ürünler üretilmiş olsa da bu işlem diş hekimleri tarafından ve birçok sağlık sorununa neden olması dolayısı ile steril ortamda yapılmalıdır. Diş oldukça hassastır ve en ufak hatada geri dönüşü yoktur. Özgüveni de yansıtmakta olan dişler gerekli önlemler alınmasına rağmen zamanla taşlaşabilir. Periodontoloji uzmanları tarafından el aletleri ve titreşimli çalışan ultrasonik cihazlar yardımı ile gerçekleşmektedir. Uzmanlar her altı ayda bir yapılmasını önermektedir. İlk etapta plak ve tartar temizlenmektedir.